Vid det här laget har nog de flesta elever hört talas om bandet The Radio Rumblers, vars samtliga medlemmar studerar på Kulturama Gymnasium. Bandet består av Maja Wårenius, August Eriksson, Jim Base, Christoffer Hedén, Carl Svennerstedt och Albin Thelin. Under detta skolår har de gemensamt gjort en EP vid namn On The Radio och även haft en spelning på Pet Sounds Bar i mitten på mars. Nu är det dags att få lära känna dem på riktigt.

kulturkrock_3

Jag möter hela bandet ute på lastkajen en solig onsdag i slutet av april, vid 12-tiden. Efter att vi tagit några bilder sätter vi oss ute i solen, på gräsmattan utanför skolan, för att jag ska ställa några frågor. De skojar en liten stund om att trycka upp tygpåsar med deras ansikten på – kanske en med alla, eller sex stycken olika med olika ansikten, och skrattar. ”Fullt med ansikten på mig!” säger en av dem, och ”Fan, jag fick August-påsen” skojar någon annan, innan Maja säger ”Okej, jag vill se hiphop-konserten som börjar snart, nu kör vi!”, och så sätter vi igång.

Berätta lite om er – Vad gör ni för typ av musik?
En kort tystnad uppstår då de allihopa säger ’eeeeh’ och tittar lite förvirrat på varandra. ”Är det ingen som har tänkt på att den här frågan skulle komma?” säger Jim, och skrattar.
Calle: Vi gör väl… Vadfan gör vi? Vi gör popmusik med lite soul-, indie- och blues-influenser, typ. Vi låter ungefär som en blandning av Tingsek, The Royal Concept, John Mayer och The Rolling Stones.
Maja: När jag säger vad vi gör så säger jag indiepop med blues och gospelinslag.
Christoffer: Vi är asfräna!

Hur uppstod The Radio Rumblers?
Maja: Det uppstod genom att jag och min kära vän Amanda Hansell sjöng mycket stämmor, och Calle tyckte om att kompa oss när vi sjöng stämmor. Vad hände sen?
Calle: Sen blev jag och en kille som går i tvåan nu, som heter Jakob, uppringda av Maja och Amanda lite random. Vi åkte iväg på en spelning med några timmars varsel, ute i Skottvång i Mariefred, för att kompa dem på en låt som vi lärde oss på en timme.

Plötsligt måste tyvärr Jim åka från skolan. Det blir ett snabbt hejdå och vinkande från samtliga personer, innan han springer iväg för att hinna med sitt tåg ned till Skåne. Vi återupptar frågan där vi slutade.

”Den första spelningen så hade jag skrivit en blueslåt, jag spelade gitarr och Calle spelade bas, (…) och som sagt, det lät ju inte så jäkla bra.”

Calle: Efter det började jag lira mer med Maja och Amanda och spelade mycket av låtarna som Maja hade skrivit.
August: Då upplevde jag det i alla fall som att det var ett lite annat sound än vi har nu.
Maja: Ja, lite mer blues.
August: Då hade vi inte synth eller piano eller så, och vi körde ganska enkelt egentligen. Nu har vi utvecklats lite, skulle jag tycka.
Samtliga i bandet stämmer in och håller med.
Maja: Den första spelningen så hade jag skrivit en blueslåt, då jag spelade gitarr och Calle spelade bas. Amanda spelade piano och Jakob Lannebjer på trummor, och som sagt, det lät ju inte så jäkla bra. Men det var väl så bandet startade, sen behövde vi andra musiker.
Calle: Det var väldigt rörigt, det var typ jag, Maja och Amanda som höll på först. Sen ville vi spela mer, så då vi tog in fler musiker.

För att läsa hela artikeln, se tryckta upplagan av Kulturkrock i slutet på maj.
Vill du lyssna på The Radio Rumblers? Klicka HÄR!

Text och bild; Erica Hungler