1. The Grinch Stole Christmas  (2000)

I den lilla staden Whoville bor invånarna och förbereder sig inför julen. I en bergsgrotta strax utanför staden lever den håriga varelsen Grinchen som hatar julen på grund av ett förkrympt hjärta. När han var liten blev han mobbad av hans skolkamrater för hans håriga utseende, vilket gjorde att han drog sig undan. I staden sjunger man även julsånger som också hörs ända upp till bergen. Femåriga Cindy Lou Who träffar Grinchen vid ett av hans besök i staden och inser att han inte är så elak som alla säger att han är. Cindy nominerar Grinchen till att bli julens ceremonimästare. Men det hela går snett när Grinchen som present får en elektrisk rakapparat och får ett raserianfall. Grinchen vill hämnas genom att stjäla alla presenter och juldekorationer från alla hemmen i staden på julafton. 

2. Gremlings (1984)

Det är julafton hos familjen Peltzer i den lilla amerikanska småstaden Kingston Falls. Pappa Rands present till den 20-årige sonen Billy är en liten mogwai. Skötselråden för den nya familjemedlemmen är väldigt enkla: Håll honom borta från vatten, starkt ljus och det viktigaste av allt är att inte mata honom efter midnatt. Men olyckan är framme och mogwain får vatten på sig. Den förökar sig och plötsligt har Billy ytterligare fem mogwais att ta hand om. Dessvärre har Billys klocka stannat och råkar mata dessa nya fem och de förvandlas till små elaka troll. När sedan en av dem råkar hamna i en bassäng så kryllar snart staden av dessa elakingar.

3. Edward Scissorhands (1990) 

En ung man vars namn är Edward, bor helt isolerad i ett gammalt slott som ligger på ett berg. Edward är egentligen inte en riktig människa utan en uppfinning. Men eftersom hans uppfinnare hann dö av ålderdom innan Edward var färdigbyggd så hann han aldrig få sina riktiga händer, utan har saxar som händer, och bor därför ensam.

En dag kommer Peg från staden nedanför berget och knackar på hos honom för at sälja parfym. Hon ser att han är ensam och frågar honom om han vill flytta in hos henne. Ryktet spred sig snabbt och alla kände till honom. Alla kvinnor blev helt förtrollade av honom och hans händer när han kunde hjälpa till genom att klippa hemmafruarnas buskar och träd till olika former och djur. En dag kommer Pegs dotter hem, Kim, och Edward blir kär i henne. Men när Kims pojkvän och hans vänner lurar Edward till att följa med till hans fars hus så anklagas Edward för ett brott han inte begått, ändras grannarnas uppfattning om honom drastiskt.

4. Elf (2003)

Tomten lämnar presenter på ett barnhem varav ett utan barnen vaknar upp och kryper in i säcken och följer med till Nordpolen. Han växer upp bland tomtenissar och kallas för Buddy. Han tror att han är en nisse, men upptäcker snabbt att han är väldigt annorlunda och passar inte in. Tomten berättar för honom att han inte är en elf, utan en människa. Buddy blir ledsen och bestämmer sig för att återvända till sin riktiga familj.

5. The Nightmare Before Christmas (1993)

Dockanimation om allehanda märkliga varelser i Halloweentown, som har till uppgift att skrämma människor under Halloween. Jack Skellington, som är ledaren över halloween har tröttnat på sin vardag där han suppgift är att bland annat skrämmas och skapa alla monster. Han råkar öppna en dörr till det glada Christmastown, och får en idé: om han kidnappar jultomten kan folket i Halloweentown ta över ansvaret för julfirandet i världen.

6. Polarexpressen (2004)

Natten till julafton börjar en liten pojke tveka på att jultomten finns. Mitt i natten väcks han av ett ånglok utanför sovrummet. Han springer ut med morgonrock och blir bemött av en Konduktör som erbjuder pojken att följa med på en resa med Polarexpressen till Nordpolen. Ombord på tåget är många andra barn och de får alla träffa tomten och alla hans nissar i Nordpolstaden. Tomten skänker den tvivlande pojken en bjällra som han förlorar på hemvägen. När han vaknar nästa morgon finns den bland hans presenter.