Ärade kulturamaelever, det är något väldigt viktigt jag vill ta upp med er. Under den senaste tiden har jag läst en god del debattartiklar och inlägg angående konstnärligt arbete och hur det avlönas. För så här är det: allt för ofta värderas kreativt arbete som mindre värt än: ja? I princip allt annat arbete. Det är ni nog väl medvetna om. Varje gång någon frågar mig vad jag vill bli svarar jag: ”det vore fantastiskt om jag kunde få arbeta som illustratör eller något annat konstnärligt – men det kan jag inte leva på så…”. Aldrig utan det där tillägget på slutet. Det-går-inte. De som överlever ekonomiskt på sin estetiska fallenhet är få, mycket få. Och det har alltid fallit sig naturligt för mig, den där medvetenheten om att nej, du skall aldrig ta för givet att få arbeta kreativt. Din inre konstnär är dömd att dö så småningom, rinna ut i sanden eller bli till en hobby. Något att syssla med på äldre dar, akvarellkurs för pensionärer någon?

Skämt åsido, jag har tänkt mycket på det här och jag vill uppmana er till något. Det är av största vikt att vi värderar vårt arbete högt. Låt oss bli den generation som förändrar synen på estetiska yrken som bohemiska utspel och flummiga karriärer.

Kreativt arbete är oerhört kul, ja. Härom veckan satt jag på bussen mitt i natten på väg hem från ett fotojobb. Jag vill lova er att mitt minneskort var lika fyllt med bilder som mitt hjärta var fyllt av sol. Det är fruktansvärt roligt att göra arbeten där man får utlopp för sin kreativitet och kan göra något man älskar. Men vi måste våga kräva mer för det vi skapar, inte arbeta gratis. Nej, pengar är inte allt här i världen, det är att räkna med att man som oerfaren får göra en del arbete utan mycket i lön. Men våga då stå upp för er och be om något annat, publicitet är minst lika viktigt. Håll hårt i ditt namn, ditt uttryck och din talang. Inga pengar i världen kan väga upp för de timmar det tog dig att komma till den tekniska skicklighet och det personliga uttryck du nått idag: vare sig det handlar om musik, skådespeleri, film, foto eller konst.

För några år sedan var jag med om en händelse där en bekant utan att fråga om lov, tog en bild jag fotograferat (för eget bruk) och marknadsförde sitt företag med den bilden. Jag blev inte arg, kontaktade aldrig personen i fråga utan ställde mig bara väldigt frågande vid sidan om. Idag ångrar jag att jag inte sade ifrån. För det är en väldigt blind värld vi konstnärssjälar får möta. Inget är mer givande än kreativt arbete – ändå får vi så sällan något tillbaka.

Ditt konstnärliga arbete är guld, kom ihåg det. Våga kräva lön och publicitet när du skapar åt någon annan. Låt ingen ta något som är ditt utan att du godkänt det först. Vet dina rättigheter och ta hand din begåvning!