uf

Måndag förmiddag strax innan tolv smiter jag extra tidigt från bildlektionen för att åka och möta upp mina medkultisar på UF mässan. Jag har klätt mig i journalistdräkt och är taggad till tårna för att åka och titta på det de har gjort. Uppdraget visar sig vara lite svårare än jag trott, när jag kommer fram är jag nämligen omåttligt populär. Ungdomar rycker ivrigt i mig till höger och vänster och vill visa vilken fantastisk produkt de har skapat under entreprenörsskapskursen. Tre steg in i lokalen och jag har redan fått händerna fulla med visitkort och informationslappar. Jag försöker så vänligt jag kan skaka på huvudet och söker med blicken över hallen. Överallt skiner polerade skor, snyggt uppsatta skyltar, finkammat hår, blomsterbuketter och inbjudande försäljarleenden.

_MG_2075 _MG_2024

Så ser jag några jag känner igen: tjejerna från Harmless UF som jag fått möjligheten att intervjua tidigare lyser upp mässan med sin rosa monter. Jag går genast dit och hör efter hur det går. Frida Krafft visar mig den färdiga produkten och det syns verkligen vilken tid och engagemang de lagt ner på sitt varumärke och sin beauty box. I en folder hon viker upp får jag läsa mer om deras djurvänliga budskap och se närmre på vilka märken deras låda innehåller. Och när jag kikar upp på väggen får jag syn på en glad nyhet. Andrapris på mässans tävling av bästa grafiska profil, tusen kronor i vinstpotten! Jag är inte förvånad. Alltifrån typsnitt till logga till inredning och tröjorna de själva har på sig går perfekt ihop. De har verkligen inte legat på latsidan.

Bella Hagberg berättar att de gick upp fem på morgonen för att hinna måla väggarna i montern och få ihop allt på ett snyggt sätt. Till och med en palm har de lyckats få dit! På en bänk längs ena väggen står en tv-skärm som varvar bilder på djurförsöksdjur med det bättre alternativ de erbjuder, smink som skapats där inget djur behöver lida. Ytterst imponerad lämnar jag dem för att leta vidare efter ett annat företag på mässan från Kulturama.

_MG_2084_MG_2064

Nästa stopp blir hos smyckesföretaget Valentine & Schröder. De har designat olika armband, pläterade i rhodium och mäktiga 14k guld. Armbanden ligger utlagda snyggt på små kuddar i en skyltlåda att beundra. Jag förstår att det ligger mycket hårt arbete bakom det de har gjort. I en broschyr jag tilldelas skriver Valentine och Schröder själva att ”vi erbjuder unika smycken med ett stilrent, djärvt och luxuöst utseende. Vi använder oss utav noga utvalda material för att uppnå god och hållbar kvalité och vi ser våra smycken bäras utav starka individer som vill synas i stil och självsäkerhet”. Deras presentation och framtoning är oerhört ambitiös och elegant. Kongenialt, tänker jag. Bländad av de ädla metallerna och deras professionalitet letar jag mig vidare i mässhallen efter det sista företaget representerat av kulturamare.

_MG_2036

_MG_2067

_MG_2033

Det är Myrkompaniet! Ett företag som skrivit en bok om myror och myrskötsel. Med sig förutom boken får man också ett slags provrör med tydliga instruktioner för hur man själv kan fånga myror och hålla en koloni. Allt ligger tjusigt upplagt på ett bord i mitten av montern och jag möts av tre välansade företagare.

_MG_2047 _MG_2046 _MG_2044

Experten i gänget som själv har myror svarar kunnigt på alla mina frågor. Det visar sig att hållandet av de små insekterna är väldigt stort i Tyskland, betydligt större än här i Sverige. Men det finns ändå ett litet myr-community får jag reda på. Och där det finns intresse – finns det en marknad! Boken de skrivit innehåller en massa information om alltifrån hur man startar upp en egen koloni till vad myrorna äter och hur de lever. Där finns också bilder på olika myror och påhittiga alternativ till formicarium (som ett terrarium fast för myror).

_MG_2019

Innan jag går gör jag ett litet kort återbesök hos mina vänner på Harmless UF. De är i full färd med att försöka sälja sina boxar och fånga in kunder. Frida har hängt en rosaglittrig boa över axlarna, det visar sig vara rekvisita för en instagramtävling de hållit där vinsten var en av deras beauty boxes. Innovativt och smart affärsdrag! Med kameran över axeln vinkar jag hejdå efter en snabb chitchat och lyckas på något mirakulöst vis ta mig ut ur lokalen utan att ha spenderat en enda krona. Men jag anar att nästa gång jag stöter på någon av alla de duktiga ungdomar som försökt sälja sin produkt till mig kanske jag inte går lika säker. Uf-mässan är säkerligen en språngbräda för många unga med företagarsinne. Och inte behöver man gå handels för att lyckas bra heller. Jag har fått se tre potentiella framgångar skapade av inga mindre än estetare. Vi kan vi också!