Under det förra läsåret startades en väldigt viktig förening på Kulturama. En förening som under 2013/2014 var en av de största och mest synliga i skolan, men som idag hamnat lite utanför rampljuset. Kanske finns det till och med elever som inte känner till föreningens existens? Jag syftar självklart på Kulturamas egen HBTQ-förening, som inte bara var fristad för de som var intresserade av att diskutera HBTQ-frågor, utan även gav en slags skildring av hur pass öppen och medveten Kulturama är som skola. För att åter uppmärksamma denna förening tog jag kontakt med före detta kulturamaeleven Axel Fivel, som var med och startade upp HBTQ-föreningen, för att be honom återge sina erfarenheter av föreningen, samt förklara varför det är så viktigt att få upp ögonen för den igen. Axel gick ut Artist&Musiker i våras och bor numera i London, hans svar på min fråga kommer därför som ett litet brev, från honom till er.

”Jag kommer för alltid komma ihåg Kulturama som en trygg plats där jag har kunnat vara mig själv och uttrycka mig på mina egna villkor, och det jag saknar mest av allt är alla fantastiska, omtänksamma och kloka människor. Tillsammans med min klasskompis Panda startade jag i början av höstterminen 2013 Kulturama Gymnasiums HBTQ-förening. Vi visste att det skulle finnas kulturamare med intresse för att diskutera HBTQ-frågor och anordna aktiviteter med HBTQ-tema, men framför allt ville vi visa alla nya ettor att de hade kommit till en skola där de kan känna sig trygga och accepterade.

Föreningen kan användas till mycket, här är några av mina förslag på aktiviteter ni kan anordna och/eller vara med på om ni blir medlemmar: filmvisningar, föreläsningar, Kulturama Pride (hur fett?!), debatter. Dessutom är föreningen ett perfekt verktyg för dig som vill hjälpa skolan att bli mer HBTQ-vänlig, kanske ni kan tillsammans kontakta skolledningen med förslag.

Panda och jag hoppas att föreningen lever vidare och att ni hittar på massa kul. Vi hann tyvärr inte anordna så många föreningsaktiviteter som vi ville innan vi tog studenten, men det betyder inte att föreningen inte kan växa och bidra till skolan med många fler roliga, lärorika och viktiga aktiviteter.” – Axel Fivel

10733425_10204817008415851_7038739499456663152_oFoto; Harriet Chrytstal Edlund, föreställande gamla elever och dåvarande medlemmar i HBTQ-föreningen på Pride 2014

Att denna förening ska finnas kvar är självklart, men idag syns den inte så mycket. Många av föreningens nuvarande medlemmar är elever som slutat, de övriga nästan bara treor. Därför känns det aktuellt att uppmärksamma detta ordentligt igen, för trots att HBTQ-föreningen idag är inaktiv finns det kanske ettor och tvåor som är intresserade av att engagera sig. Vid intresse för att vara med och starta upp denna förening igen, samt diskutera och påverka, är det bara att ansöka som medlem i facebook-gruppen Kulturama Gymnasiums HBTQ-förening.
Det är dags för en av skolans viktigaste föreningar att vakna till liv igen!