DSC_0312

”Lektion 1 när man ska göra en Podcast; Akta dig för Kärcher…” På måndag den 16/12 intar Kjell Eriksson Kulturama under ”Öppen Scen”-tiden för att berätta om hur han bygger upp en Podcast. Vilka fel som är enklast att göra och hur du kan göra för att hitta just din grej. Men först och främst… vem är egentligen denna ’Kjelleman’?

Kjell och jag träffas på ett café ute vid Hornstull där han först ombeds att med fem ord beskriva sig själv; ”Galen, Dumsnäll, Putslustig, Översocial och Senil” är de orden som Kjell slutligen kommer fram till. Just vid ordet putslustig hajar jag till, vad menade han egentligen med det? ”Man vill ju aldrig säga att man är rolig, då är putslustig ett bra ord att använda” utvecklar Kjell och jag känner mig nicka instämmande och humma ett ja till svar.

”Hade jag varit ung idag, då hade jag varit en sån här ’Youtuber’ och bloggare”

När folk tänker på Kjell tror han själv att de flesta börjar tänka på radio eftersom han jobbat väldigt länge inom just detta område. Exempelvis var han hela 12 år bara på Sveriges Radio. Samtidigt har han bland annat också producerat trailers, medverkat i tv-program och skrivit böcker, inklusive en självbiografi. Men i grund och botten beskriver Kjell sig själv som en person som helt enkelt bara är gravt intresserad i radio.
Kjell utvecklar med att han alltid har varit intresserade av radio i det faktum att man kan kommunicera ut; ”Hade jag varit ung idag, då hade jag varit en sån här ’Youtuber’ och bloggare och hela grejen, för jag har alltid tyckt att det är kul att kommunicera ut.”

”Såg radion som en kompis”

Men har du alltid vetat att det var just något med radio som ditt framtida yrke skulle handla om?
”Det var nog det där att det växte inom mig för jag alltid själv lyssnade på så mycket radio och då såg jag radion som en kompis.” Kjell fortsätter att besvara frågan med det ämne som han också tar upp i självbiografin, övervikten som barn; ”Sen så var det min bakgrund, jag har alltid haft problem med vikten och så var jag väldigt tjock när jag var liten och då tyckte jag att det som jag gillade mest med radio, var att man inte riktigt visste hur personen såg ut.” Just det är dock något som Kjell menar på att inte finns idag, den anonymitet som förut följde med radion. Nu finns det nästan alltid en bild på radiopratarna på en hemsida eller så streamas programmet live samtidigt på en tv.
 ”Men det fanns på riktigt en tid då man inte hade en aning om hur den som jobbade såg ut.” berättar Kjell och fortsätter förklara att han därför under ett öppet hus på Sveriges Radio, var mer intresserad i hur radiopratarna såg ut. Det var det som var hela grejen. Det som Kjell gillade mest dock med denna tidigare radio-anonymitet var att man lyssnade på det som personen sa, utan att egentligen bry sig om utseendet. ”Jag kunde vara tjock och säga någonting och folk tog mig på allvar och lyssnade på mig” utvecklar Kjell.

Inspiration idag, samt utformandet av en podcast
Idag inspireras Kjell av det snabba, att man kan kombinera så många olika aspekter till en. Fota, skriva, podcasting m.m. allting kan sammanfogas till ett.
Kjell berättar att han i de podcast som han jobbar med idag inte använder sig utav något finskrivet manus. Utan att han i de två podcast som han pratar själv i har den så kallade ledarrollen och kan jobba med sina kollegor som bollplank i ämnet. Välja lite hur de ska gå vidare samtidigt som man skulle kunna säga att han använder dem som stolpar för att föra samtalet framåt. Något som Kjell kommer att prata vidare om på måndag.

”Det bästa är om man spelar lite dum”

Kjell menar att man innan en intervju inte ska läsa på allt för mycket, utan det bästa är att försöka att hitta en balans i sin research. För om man kan allt tappar man lyssnare som kanske inte kan och då glömmer man syftet i intervjun. ”Det bästa är om man spelar lite dum, om du nu skulle säga ’jag fattar inte?’. Då blir jag triggad till att förklara för dig, ’men så här är det…’” förklarar Kjell. Fortsättningsvis menar Kjell att ansvaret i en intervju, om du nu väljer att ha med det i din podcast, inte bara ligger hos dig som intervjuar. Det gäller också för den som blir intervjuad att visa intresse för det ni ska göra. Annars flyter diskussionen ut och man kan som lyssnare känna bristen på engagemang. ”Detta är något som sprider sig väldigt snabbt i mediavärlden” utvecklar Kjell och menar att det är just därför det är vissa artister och komiker m.fl. som är med och syns mer i media; för att de vill vara där och för att de är bra på att leverera.

”När du har intervjuat mig klart och jag lämnat dörren och studion, då kommer jag att ha glömt både dig och allting du frågat mig”

Vid frågan om huruvida Kjell har några favoriter eller några intervjuer som han alltid kommer att komma ihåg, berättar han dels om en intervju med Jonas Gardell och om en med Jan Guillou. ”Jag kommer ihåg när jag hade Jonas Gardell i ett radioprogram, han började med att säga såhär; ’Jag hör väldigt illa’, jag hade då aldrig hört att han skulle vara döv eller någonting sånt där. ’så du måste prata väldigt tydligt och artikulerande’ (hade Gardell fortsatt), och jag var säker på att han bara drev med mig, så jag bara; ’jaha jag har aldrig hört att du är döv’ men sen efteråt hade han kommit fram till mig och sagt; ’nej, nej, det är egentligen inget problem med min hörsel, jag tycker bara det är väldigt sexigt med döva människor’” berättar Kjell om intervjun med Jonas Gardell, samtidigt som han fortsätter med att säga att det är bara roligt, trots att det var en svårare intervju att göra.
Under intervjun med Jan Guillou berättar Kjell att Guillou hade inlett intervjun med att säga; ”När du har intervjuat mig klart och jag lämnar dörren och studion, då kommer jag att ha glömt både dig och allting du frågat mig”. Kjell mötte sedan Guillou återigen två år senare under en bokpresentation. Där ett flertal författare skulle upp på en scen och prata om sin bok. Då var Guillou före Kjell, vilket ledde till att Kjell passade på att nämna detta, vilket i sin tur hade lett till att Guillou svurit lite grann och sagt att han faktiskt hade kommit ihåg det där.

Hur många intervjuer och podcast tror du att du har gjort?
”När det gäller radioprogram på Radio Stockholm, då gjorde jag 425 intervjuer, alltså såna program” Svarar Kjell men utvecklar med att det här var före podcastens tid omkring 2005,2006 och att tekniken fanns redan då, men att den nu har blivit enklare att ta till sig själv i och med att de flesta har en iPhone eller något liknande. ”Själva tekniken i sig har funnits ganska länge, att man har kunnat lyssna på saker och ljud på datorn, men att det har blivit någon slags tillgänglighet och många saker måste nog slå igenom för att de är så lätta att ta till sig tror jag”.

Kjell är idag bland annat som mest aktuell i en podcast vid namn Kjell och Klortanten. Där tar Kjell och SPP’s Stina Billinger (Klortanten) upp frågor om hållbarhet i dagens samhälle. Om hur man ska- och vad man ska göra för att kunna hålla en hållbar livsstil. I den senaste podcasten som publicerades den 11 december är Cissi Wallin gäst och tillsammans försöker de komma fram till hur man ska fira en hållbar jul och undvika den återkommande julpsykosen. Om ni vill lyssna på denna podcast hittar ni den här;  http://www.kjellochklortanten.se/avsnitt-10-cissi-wallin-pratar-om-onodigt-skuldbelaggande-och-hur-man-gar-julbananas/

Text & Foto: Anna Westin