– Vad ville du bli när du var liten?

Jag ville faktiskt bli hästuppfödare, tror jag, haha! Men det var när jag var riktigt liten.

– Vad har du för utbildning?

-Jag har nio års grundskoleutbildning. Sedan har jag gått ett halvår på en folkhögskola, på en teaterlinje, uppe i Örnsköldsvik. Sedan gick jag gymnasiet. Jag sökte till teaterlinjen, och då fanns det bara på två ställen i hela Sverige: det var jättesvårt att komma in, men jag kom in på Botvidsgymnasiet, genom arbetsprover via Södra Latin. Efter ett år där så gick jag mitt sista år på Södra Latin, det var bara ett tvåårigt estetiskt program. Det var ganska bra för mig, att det bara var två år i gymnasiet, och att jag kunde ta min studentexamen sen. Jag tror inte jag hade klarat hur skolan ser ut idag; den är väldigt stressig, och det var jobbigt att vara ung för mig.

Efter det gick jag en konstskola som hette Folkuniversitetet, och då jobbade jag samtidigt som jag gick i skolan. Sedan hade jag olika praktikplatser. Jag var sugen på TV — TV-världen — och jag jobbade då på TV4, i ett halvår ungefär, i någon form av pratikplats, vilket var bra. På så sätt kunde jag känna att det där var skittråkigt, haha. Då bestämde jag mig för att jag ville hålla på med något annat. Jag läste in min gymnasiekompetens, eftersom för att plugga vidare så behövde man ha läst tre år på gymnasiet, och jag hade ju bara gått två år. Så då läste jag svenska och engelska. Det läste jag alltså på komvux, och sedan sökte jag till Scenskolan och till Konstfack. Jag kom in på Konstfack, så då gick jag där.

Efter Konstfacks tre år vilket var vad som behövdes på den tiden för att bli bildlärare, så valde jag att fortsätta plugga på Södertörns högskola, där jag läste estetik-programmet. Efter att jag hade gått där så var jag sugen på att jobba, men sen har jag läst jättemånga fler kurser parallellt med mitt jobb.

Detta har genererat i akademiska meriter som motsvarar ungefär åtta års studerande, så jag har pluggat jättemycket.

– Om du tog studenten i år, vad skulle du vilja bli då?

Om jag tog studenten i år så har jag en dröm om att jag skulle vilja gå Beckmans högskola. Annars är jag sugen på mode, på något sätt, men egentligen så är jag inte sugen på att rita eller skapa kläder, kanske; mer något som ligger i närheten av mode, ett visuellt uttryck via mode. Jag är inte så på de digitala uttrycken. Kanske skulle jag också vara intresserad av text som konstnärligt uttryck. Copyright, eller att skriva poesi eller reklamtexter. Där finns det ju också jobb.

– Vad är det största beslutet du tagit?

Det var nog faktiskt att lämna in arbetsproven till bildlärarutbildningen, det var ett viktigt och bra beslut.

– Har du något/några tips till esteter som tar studenten i år?

Ja. Det här är sista tiden att befinna sig bland jämnåriga, för på högskola och andra utbildningar så kan det vara jättespridning i ålder. Njut av den här tiden, med att bara vara bland jämnåriga, och nätverka, även om det låter beiget, eller opopulistiskt. Genom att känna många jämnåriga som också är esteter så kommer ni ha ett direkt tillträde till framtidens kulturelit. Det låter kanske lite högtravande, med det kommer ni ha stor glädje av, iallafall från Kulturama.

// Vera Berg