Black Friday, Cyber Monday och snart julklappshets och mellandagsrea. Vi överöses ständigt med propaganda för hur vi ska konsumera så mycket som möjligt för en så liten peng som det bara går. Men på vems bekostnad sker allt detta? Jo, moder jord. Här är därför tre enkla tips eller små saker du kan tänka på som gör att du motsätter dig till konsumtionshetsen. Häng på!

Tänk nytta före nöje!

Om du vet något du verkligen behöver kan du givetvis använda dessa reatillfällen för att investera i det du har behov av t.ex. ett par varma skor inför vintern eller något annat nödvändigt. Men glöm inte att verkligen tänka igenom ditt köp innan du slår till och titta på second hand, där kan en hitta fina guldklimpar!

DIY-julklappar!

Vad känns inte mer omtänksamt och välbegrundat än en egengjord julklapp? Eller varför inte ge den du tycker om en upplevelse ni kan göra tillsammans? Istället för att personen ska få något den kanske använder några få gånger av principiella skäl kan ni ju uppleva en fantastisk dag tillsammans med t.ex. middag och bio eller fika och ett besök på valfritt museum.

Termosmugg!

Engångsmuggar som dessutom inte sorteras för att återvinnas utan blir till brännbart avfall släpper ut mängder av miljögifter och dessutom är de ju inte särskilt snygga att titta på heller. En återanvändbarmugg däremot är efter bara 16 användningar betydligt mer miljövänlig än engångskoppen och du har dessutom din egna frihet att dekorera din mugg precis som du vill eller att köpa en som är i just din favoritfärg. En bonus är ju bara att det inte gör något om muggen välter, innehållet finns ju kvar eftersom den sluter tätt och håller värmen i flera timmar.

Bild och text: Zara Andersson