Julen börjar krypa sig in i Kulturamas korridorer. Croissanter och kaffe byts ut mot lussebullar och julmust och alla elever kämpar med att hålla humöret på topp, trots mörker och alla deadlines som raskt närmar sig. Det väsnas och låter en tidig fredagsmorgon på sexan. Här skapar Konst och Design tvåorna magnifika konstverk av krossat glas, plast och gamla cd-skivor inför deras uppkommande utställning på Kulturhuset.

Stämningen är på topp när jag kommer in i formsalen. Lugn musik hörs från högtalarna. Eleverna är upprymda, men mycket upptagna eftersom det är sista lektionen innan vernissage, sista möjligheten att fullborda och finputsa arbetet. Dessa skulpturala verk, inspirerade av Kulturhusets pågående utställning I ♥ it. What is it? har eleverna kämpat med i flera månader.

Jag slår mig ned vid en grupp som slamrar med glas. Det ligger en meter lång grön fiskliknande figur på bordet och eleverna flockas runt den med limpistoler, utrustade med varsitt par av handskar. Jag frågar dem vad de gör.

—En fisk täckt i glas som ska se väldigt otäck ut, säger Eira. Vi har format en grund i hönsnät, därefter har vi krossat glas och limmat fast det, berättar hon. Arbetet ser ut att kräva enorm försiktighet eftersom de arbetar med ett vasst material. Så länge en har handskar så går det bra, försäkrar de dock, men skärsår är garanterat någonting som alla gruppmedlemmar har fått. Ibland för konsten med sig bokstavligt lidande, ser det ut som. Jag frågar om konstverkets betydelse, men gruppen är aningen oenade kring vad det egentligen handlar om.

—Vi har tänkt att den ska symbolisera psykisk ohälsa. Det är någonting som många tycker är läskigt att prata om, och skulpturen ska reflektera det. Den är elefanten i rummet, den finns där och är obehaglig och jobbig men man vågar inte prata om den.

Jasmine och Christofer, de andra två gruppmedlemmarna, nämner också att fisken påminner dem om nedskräpning och miljöförstöring. Och jag måste hålla med om att det är två mycket viktiga ämnen som de tar upp.

arbete2Jag ger mig iväg till en grupp som har ett hängande metallkors i taket, i andra änden av klassrummet. De berättar att det ska så småningom föreställa en gran. På bordet bredvid ligger det tiotal runda silvriga ringar med utklippta ansikten på politiker samt fejkpengar. Jag frågar vad konstverket handlar om.

—Vi ville uppmärksamma alla problem i dagens samhälle, men det är så mycket som händer så vi valde att fokusera på politiken, berättar Simon.

—Det är statens julgran! fyller Ella i. Man får tolka det hur man vill.

—Det är också relevant nu när det är nyval, säger Simon.

Gruppen berättar att detta är ett kliv på tidigare okända marker när jag frågar om uppgiften är typisk för KD. Det tycker också nästa grupp som sitter på golvet runt en mörk, metallinstallation med olika prylar på, allt från cd-skivor, hörlurar till sladdar.

Vad gör ni?

— Det vet vi inte! skrattar Frida. Vi har använt skrot, säger hon.

Vad ska det symbolisera?

—Det är livet!

—Det rasar ihop, är trasigt och fult, säger Linda som sitter på golvet bredvid. Den dramatiska stämningen förstärks när ”Everybody hurts” börjar spela i bakgrunden och en måste konstatera att Otto, läraren i Form, har utsökt musiksmak. De tycker precis som den tidigare gruppen att ens konstnärliga arbete ofta består av improvisation. När jag frågar om de är taggade inför utställningen hör jag ett ljudligt ”ja!”.

— Det är alltid kul att visa upp vad man gör, säger Frida.

Slutligen, ger jag mig iväg till dagens DJ, formläraren Otto. Jag ber honom berätta om projektet.

— Det är väldigt fritt projekt och man kan jobba med vilket material och teknik som helst. Inspirationen och vart man är på väg i sitt konstnärliga process här är viktigt, vad som helst kan hända!

Vad tycker du om resultatet?arbete1

— Jag tycker att det är väldigt spännande. Klassen har verkligen visat på massa starka sidor, till exempel bra samarbete. Och de har samtidigt roligt! Det är en förutsättning att man lär sig och orkar arbeta och genomföra projektet. De har till exempel limmat glas i flera veckor nu. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det ska bli kul att se det på vernissage!

Utställningen äger rum 19 december – 11 januari 2015Lava Bibliotek & Verkstad (Kulturhuset) och har fri entré. Passa på och se fler spännande verk av Kulturamas Konst & Design elever i årskurs 2!