Precis som många år innan, så är det dags för årets Foto 3:or att ställa ut på fotomässan. Mässan pågår mellan den 21-23 november på Stockholmsmässan/Älvsjömässan och klassen har precis varit där och hängt upp bilderna inför helgen. Varje person i klassen har en varsin bild som kommer hänga och tillsammans kommer de fylla monter A14:50.
Med bilderna så kommer en text sitta, där Fideli Selenius i FO3 beskriver hur åren på Kulturama sett ut och hur kampen om att välja rätt bild har gått till: 

”I augusti 2012 var vi helt nya elever på Kulturama Gymnasium. Skolan ligger i Hammarby Sjöstad och är Nordens största center för estetiska utbildningar. Vi har fått fumla runt i mörkerrum och framkallat film, monterat blixtutrustning i ateljé och framför allt använt våra kreativa sidor. Utbildningen har hjälpt oss att utvecklas som fotografer, och finna oss själva i allt skapande.

Idag går vi vårt avslutande år på fotograf-utbildningen, och precis som våra föregångare får vi också ställa ut här, på fotomässan i Älvsjö.

Bilderna vi ställer ut här har vi valt med omsorg. Kanske tycker du som betraktare att detta bara är ännu en utställning, men för många av oss är det första gången vi visar vår konst utanför skolan. Fotografierna som hänger här är noga utvalda. Hur vill jag synas som konstnär och fotograf? En del har tagit helt nya bilder, andra har valt en gammal goding. Oavsett val har vi kommit hit, och drömmen från årskurs ett är nu verklighet.”

DSC_1211

Imorgon är det alltså dags för våra fotograf 3:or att för första gången få ställa ut sina bilder på ett ställe större än skolans lokaler. Det känns som en väldigt stor händelse, och det är också något jag vet att de länge väntat på. Därför bestämde jag mig för att fråga Oscar Alava Carlsson om hur han tycker att det känns att få ställa ut sin bild på fotomässan.

DSC_1248

– Att ställa ut på fotomässan känns väl stort. Jag har ju haft med en bild där förut, i en tävling om Stockholms-bilder, men nu känns det mer… på riktigt.

Vad har du haft för känslor inför att få ställa ut på fotomässan?
– Jag är faktiskt väldigt glad över att få ställa ut! Såklart så har det ju varit nervöst och pirrigt, jag ska ställa ut på en mässa liksom, men det är glädjen som är den största delen av hela det här arbetet.

Hur valde du bild?
– Jag valde bild genom några enkla steg som bestod utav att först få panik för att jag inte riktigt tyckte någon av mina bilder var bra nog för en sådan här stor mässa, till att sedan bita ihop, gå ut och fota och bara slänga ihop några bra bilder. Tycker fortfarande att jag borde planerat detta mycket bättre och fått med lite bättre bilder, men nu är valet gjort och jag är rätt nöjd ändå.

Vad brukar du fota?
– Nu för tiden så brukar jag endast fota nattbilder, urbana landskap, och det är just en sådan bild som jag ställer ut.

 

Utöver denna monter där klassens bilder kommer hänga, så har kulturama tilldelats en till, en monter i form av en hörna. I denna hänger Amanda Lindholms bild, som i helhet med pappret är 2 meter hög, och själva bilden är cirka 1 meter. Den hänger dock inte med resten av klassens bilder, utan endast tillsammans med samma text som tidigare nämnts, fast här är den i samma storlek som Amandas bild. Bilden är hennes självporträtt hon tog när hon gick år 2 på Kulturama. Jag passade därför också på att ställa några frågor till Amanda angående hur det känns få hänga upp sin bild i en egen monter.

DSC_1278Din bild ska vara ungefär 1 meter hög, hur känns det att ställa ut en sådan enorm bild på ditt egna ansikte på nordens största marknadsplats för fotografi?
– Det känns sjukt kul faktiskt! I början var det mest läskigt med tanke på att jag från första början var osäker på om jag skulle välja att ställa ut ett självporträtt.

Hur känns det att ställa ut på fotomässan?
– Det är ett väldigt stort kliv från att hänga upp våra fotografier i skolan till att få hänga upp på en stor fotomässa, så det känns väldigt häftigt att vi får chansen till att göra det!

Vad tycker du om att få hänga din bild i en egen monter?
– Att få ställa ut i en egen monter med en bild som är så enorm är en väldigt stor ära! Men som sagt lite läskigt på samma gång eftersom att det är en närbild på mitt ansikte, och eftersom att den hänger själv så blir det väldigt mycket fokus på just den bilden. Men jag känner mig hedrad!

Varför var det just din bild som valdes att hänga i en egen monter?
– Våra lärare hade glömt bort att vi skulle ha en monter som skulle representera våran skola och foton, och eftersom det dessutom var ett ojämnt antal foton som skulle hängas upp så bestämde de sig för att en bild skulle hängas i montern istället. Det var våra fotolärare som bestämde att min bild skulle få hängas i montern och anledningen var för att jag hade den enda porträttbilden där blicken var inriktad mot kameran, och med det menade de att det skulle bli mer kraftfullt och att människor skulle dra sig dit.

Med de orden så kan ni inte vara annat än nyfikna på denna utställning! Så om du inte redan har planerat att besöka fotomässan – så gör det! Kom då förbi och kolla på Foto3s utställning i monter A14:50, nu endast denna helg. Biljetter går att köpa i dörren och på nätet. (http://sthlm.fotomassan.se/aktuellt/kop-din-biljett-i-forvag—spar-bade-tid-och-pengar)

 
DSC_1267               Foto: Sanna Norman