I januari detta år  skrev vi om bandet Forest Families. Nu är det dags igen. Jag tror alla kan känna igen sig i hur det är att uppleva något för sista gången. Jag tänker speciellt på de där gångerna då man faktiskt vet att det är sista gången. Kanske är det sista dagen på året, kanske sista dagen i nian eller gymnasiet, kanske sista dagen på en festival. De där speciella stunderna man bara vill omfamna och spara djupt inom sig, och njuta av så gott det bara går. De där stunderna som är så bitterljuva, då man verkligen vet att det faktiskt är sista gången, och det inte går att blunda för att det samtidigt är lite vemodigt. Den 23 oktober spelade Forest Families, som till tre femtedelar består av gamla Kulturama-elever, på Debaser Strand, för sista gången. Det var bandets absolut sista spelning tillsammans.

Den 23 oktober var ett tag sedan nu. Trots det minns jag fortfarande väldigt tydligt hur vi gick genom mörkret ned till Hornstulls strand. Vi var många som tagit oss till Debaser den där kvällen, både nuvarande- samt gamla Kulturama-elever. Alla var vi där för att se Forest Familes sista spelning. Utöver dem var det två andra band som spelade den kvällen, men Forest Families, som var först ut, drog störst publik. Så klev de ut på den stora scenen och började spela. Lokalen fylldes av trummor, gitarr, bas, synth och sång, och för en stund glömdes ”sista spelningen-stämningen” liksom bort. Musiken spred sig i lokalen på ett sätt som fyllde varenda vrå, och fick även folk som inte ens var där för att se specifikt dem att gå mot scenen och lyssna.

DSC_5930-2

DSC_5909-3 DSC_5933-3

Och när vi stod där, och låt efter låt spelades, gick det inte att blunda för att det var sista gången längre. Vi alla var medvetna om att efter den där torsdagskvällen var slut, då det inte längre fanns samma intresse hos bandmedlemmarna för att fortsätta. Hur mycket vi än ville njuta av spelningen och bandets låtar live för en sista gång, gick det inte att låta bli att känna av det vemod som låg som en svag dimma i de hörn där musiken tonades ut. Sångaren Adrian pratade lite kort om deras tidigare spelningar och om hur allt nu tog slut, därefter spelade de några sista låtar. Och för sista gången spred sig tonerna i Debaser Strands lokaler, likt hur sista spelningen på en festival sakta ebbar ut, för sista gången dansade vi till deras låtar. För sista gången glömde vi bort att det var slut nu, bara för en sista gång, på deras sista spelning.

Forest Families bestod av Adrian Tingberg, Leo Goldmann, Simon Samuelsson, Martin Lindmark och Julian Ellis, varav de tre sistnämnda gick Artist/Musiker och tog studenten från Kulturama tidigare detta år. HÄR kan du lyssna på dem på Spotify, om du är nyfiken på Forest Familes, eller bara vill fräscha upp minnet.

DSC_5800

Foto: Erica Hungler