Det är faktiskt inte alla som kan, vill eller orkar fira jul. Alla har inte jättebra relation till familjen, råd eller psykisk ork att fira jul.  Julen behöver inte firas traditionellt och vi har därför listat sex saker du kan göra om du tycker att julen känns jobbig.

1.Gör ingenting

Om du inte vill fira eller ha något med julen att göra. Skit i den! Gör det du skulle göra en helt vanlig dag. Lägg dig på soffan med massor av godis och så ojulig mat som möjligt och bara mys framför en film.

 

2. Åka utomlands

Julen behöver inte alltid vara vit eller firas på hemmaplan heller för den delen. Det går alldeles utmärkt att resa bort, om man vill det. Många flyr julen och vintern till något varmt land som till exempel Thailand. Inte bara för värmens skull utan också för att slippa all stress med både julklappar, städning, matlagning och annat som hör julen till.

 

3. Vänner och grannar

Hur många sitter inte ensamma hemma helt i onödan. Våga fråga runt bland vänner, bekanta och grannar hur de ska fira. Det finns alltid någon mer som inte har någon att fira med eller inte vill fira med sin familj. Då kan ni gå ihop och ha en egen jul. Traditionell eller inte spelar ingen roll. Hyr en film ihop! Men ingen ska behöva sitta ensam om man inte vill det. Och de är fler än du tror.

 

4. Gå på bio

Varför inte ta en lugn och skön eftermiddag eller kväll i biosalongen med något gott att äta och dricka? Kolla upp biografer i din närhet, flera av dem håller öppet även på julafton. Har du riktig tur kan du få nästan hela salongen för dig själv. Passa på att bre ut dig! Och ta med mat. Sånt man aldrig kan göra annars.

 

5. Strosa runt på stan

Det finns flera butikskedjor som håller öppet på julafton. Man kan strosa runt och roa sig med att titta på alla stressade människor som far omkring i sista minuten för att hitta julklappar som ingen egentligen vill ha. Ta det lugnt, ta en fika, glid in på en bar och drick en glögg.

 

6. Dra ihop ett gäng som känner samma sak

Kanske finns det fler än du tror som tycker att julen känns jobbig. Fråga runt bland vänner och bekanta. Var öppen med din problematik runt julen så ska du se att det finns fler som känner samma. En bra idé kan vara att umgås alla ni. Slipper ni sitta hemma ensamma, om det inte är det ni vill, och kan vara med andra som inte heller vill fira jul.