Med ett nytt år som man kan välja att göra massor med kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Så för oss gymnasieelever är det annorlunda. Ettorna lär sig fortfarande skolan och lär känna nya människor medans tvåorna bara hänger med och vill börja trean, men treorna ska försöka komma på vad de ska göra efter gymnasiet. Det är alltså mycket att tänka på, hur ska man hinna med att tänka på sig själv ibland och ta ett steg bak, lyssna på sin kropp och bara älska sig själv.

Något jag har märkt är att kärleken till sig själv kan vara svag i tonåren. Varför glömmer vi att älska oss själva? När vi försöker komma på vilka vi är och vad vi ska göra. Så att ta en dag för sig själv där man bara kan ta hand om sig själv kanske inte är så dåligt (Men såklart inte på en skoldag, vi vill ju fortfarande ha CSN).

Så här kommer det några förslag du kan göra någon mysig dag med dig själv.

  1. Bli uppmärksam. Människor som har en bättre känsla om sig själva vet oftast vad de vill göra. Istället efter att jaga efter andras godkännande.
  2. Veta vad du behöver istället för vad du vill ha. Du vet vart gränsen går med vissa saker och kan veta när du ska sluta eller gå åt andra hållet. För att vara stark i sådana situationer betyder att du älskar dig själv och vet att det inte är bra för dig.
  3. Självvård. Man hör alltid att motionera och att socialisera sig är nyttigt för en. Med det är ju sant. Att omringa sig med bra människor och låta sin kropp få jobba som den ska kan få dig att må bättre. Allt handlar ju om dig.
  4. Skydda dig. Varför är man med människor som får en att känna sig nedtryckt eller smärta. Det som skulle vara bra för dig är att bli av med dom! Du hittar andra som kommer vara mycket bättre, jag lovar!!
  5. Att förlåta sig själv. Varför måste vi vara så hårda mot oss själva. Acceptera att du är mänsklig och att du kan göra misstag, för vem gör inte det? Du lär dig från dina misstag och du kommer växa, bli en bättre människa. För misstag leder bara till lärdomar.

Glöm aldrig att älska dig själv!! Omge dig av bra människor. För vad skulle världen göra utan dig? Snart kommer alla hjärtans dag, kanske en dag som du ska gå på dejt med dig själv? Ta hand om dig och fortsätt alltid att kämpa!!!

 

Bild och text: Tilda Groschopp