Det blir bara kallare och kallare för varje dag som går. Istället för att njuta av kvällssolen i din lokala park är det nu dags för att krypa ned i soffan med filtar, en varm kopp te och en saftig långfilm. Här har jag samlat ihop fem stycken filmer av olika genrer (går att hitta på Netflix). Några har ni kanske sett, några kanske ni aldrig hört talas om!

 

  1. The Breakfast Club (1985)

Klassisk ungdomsfilm från 80-talet. Fem stycken gymnasieelever har fått kvarsittning på en lördag för olika orsaker. Alla är en typisk high school stereotyp. Ni vet, en bortskämd Prom Queen, en nörd, en populär sportgrabb, en halvkriminell snubbe och en enstöring. De är alla väldigt olika till ytan, men lär känna varandra på djupet under denna kvarsittning. De inser allihop att deras likheter är fler än vad någon av dem trodde.

2. Låt den rätte komma in (2008)

Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater plågar honom. Oskar fantiserar om hämnd, att få ge igen. Han får en oväntad vän som kan göra detta möjligt.

3. Goodfellas (1990)

Gillar du gangsterfilmer är detta något för dig! Under 30 år följs den unge Henry Hills karriär mot den inre kretsen av maffian. Eftersom han är halvirländsk kan han inte nå den riktiga toppen och misstankar börjar riktas mot honom både från polisen och de egna.

4. Call Girl (2012)

Det är valår 1976. Kvinnlig frigörelse och sexuell revolution går hand i hand med neutralitet, kärnkraft och trygghet för alla. I Stockholm ligger dagisen vägg i vägg med poseringsateljéer, och sexklubbarna får kunder från det närliggande regeringskansliet. Unga Iris rekryteras som ”Call Girl” från en ungdomsvårdsskola, och sugs blixtsnabbt upp från samhällets botten, förbi diskoteken och elitens kristallkronor, upp emot landets högsta politiker. När den utopiska bilden av Sverige hotas, stiger maktens män in för att upprätthålla den.

5. Notting Hill (1999)

Anna Scott är en av världens mest berömda filmstjärnor. William Thacker äger en liten bokhandel i det charmiga området Notting Hill i London. När Anna och Williams vägar oväntat korsas en dag, är en romans förmodligen det sista de tänkt sig. Hela världen har plötsligt ögonen på paret, som inte får det lätt när känslorna tar över. En magiskt vacker och ljuv kärlekskomedi som gjorde kritikerna lyriska.