VARMARE SOMRAR

Vem drömmer inte om en resa till länder som Spanien, Italien eller Frankrike, men istället sitter vi och pressar på altanen i Sverige. Vår tid är kommen! Det blir allt billigare sommar med mindre flygutsläpp för naturen! Res inte, stanna i sverige och upplev en sommar likt Spanien nära ditt hem. Den globala uppvärmningen kommer att ge mer värme till Nordeuropa, och ge våra somrar det tillskott av D-vitamin så många av oss suktar efter varje år. De höga temperaturerna kommer dock inte att gynna enbart solbadarna. Enligt EU:s gemensamma forskningscenter kommer varmare somrar i Norden också att betyda mer pengar i statskassorna, eftersom det kommer att ge ökade möjligheter inom lantbruk och turism.

MEN…

Det kommer inte vara lika magiskt för alla andra länder. Spanien, Italien och Portugal kommer att stå med vatten upp till hakan, deras lantbruk kommer att gå under. Det kommer uppstå matbrist i hela världen. Temperaturen kommer även att stiga i dessa länder, till så hög temperatur att det blir livsfarligt.

INGEN ISTID WHOOP!

Tanken av att en ny istid hotar ger nog dom flesta en rysning längst ryggraden. Tanken av att vada genom snö i minusgrader är nog inte så jätte frestande för dom flesta. Senast vi upplevde en sådan var på 1600-talet, då floderna i Nordeuropa och Nordamerika frös till is, och kylan döda flera tusen. Tidigare i år sade professorn i matematik vid Northumbria University i England, Valentina Zharkova, att en ny istid kommer att drabba Nordeuropa mellan år 2030 och 2040 till följd av en sänkning av solens temperatur. Det scenariot har nu avblåsts. Tack vare den globala uppvärmning kommer temperaturen globalt att stiga med 1,3 grader före år 2030 och därmed avblåsa en ny istid. Det säger professor Georg Feulner vid universitetet i Ptsdam i Tyskland till tidningen Washington Post. Global Warming to the Rescue, right?

WRONG…

För jordens djur får de varmare temperaturerna katastrofala följder. En sjättedel av allt djurliv kommer att gå under, om vi inte hejdar den globala uppvärmningen. Fortsätter havsisen att smälta vid Nord- och Sydpolen kan vi ta farväl av fler av våra djurvänner på de kalla breddgraderna. Den globala uppvärmningen skapar också en ostabil golfström vilket resulterar i att det kommer att bli varma somrar och kalla vintrar. Men ärligt talat: vad har isbjörnen någonsin gjort för oss?

MAT ÅT ALLA!

Nu vet vi hur hääärlig sommar vi kommer att få här i Nordeuropa, men fördelarna med den globala uppvärmningen slutar inte där. När graderna stiger förlängs skörde säsongerna avsevärt i norr, vilket givetvis gynnar bönderna. Matproduktionen kommer att öka med raketfart, hungersnöd kommer att tillhöra det förflutna och ord som ”krig” och ”elände” kommer långsamt att försvinna ur språket.

MEN…

Det kräver såklart att vi på något sätt lyckas sätta stopp för de tsunamier, tornador och torrperioder.Annars kan vi vinka farväl till våra älskade grödor – och till vår goda hälsa. Vi känner oss dock säkra på att de ska komma på en lösning på de små problemen vid klimattoppmötet i Paris.

MINDRE DÖDA 

Ryktena om mänsklighetens död är kraftigt överdrivna. I alla fall här i norr. För medan WHO bedömer att 150 000 personer i världen redan dör varje år som en konsekvens av klimatförändringarna, så finns det skäl att jubla om man är bosatt i kalla norr. Medan klimatrelaterade dödsfall under de kommande 60 åren enligt forskarna kommer att öka med upp till 40 procent i länder som Spanien och Frankrike, kommer vi här i norr sannolikt inte att se någon ökning. En dansk undersökning utförd av forskare vid Köpenhamns universitet visar att de stigande temperaturerna kommer att betyda färre fall av hjärt-kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar och sjukdomar i hjärnans kärl.

MEN…

du kan drabbas av en rejäl släng av denguefeber i stället. Forskning visar att klimatförändringar bidrar till att tropiska sjukdomar från Asien och Afrika flyttar till Sydeuropa och vidare norrut. På senare år har det inträffat utbrott av de tropiska sjukdomarna denguefeber och chikungunya i Sydeuropa. Huruvida de når hela vägen upp till oss i Nordeuropa är fortfarande osäkert, så ta det lugnt. Dessutom lär denguefeber gå över av sig själv igen…

 

 

Bild från pixabay - Ingen behörighet krävs.